Популярні методи ведення бюджету

 

Ведення домашнього бюджету може допомогти вам краще контролювати свої фінанси та досягати своїх фінансових цілей. Ведення бюджету допомагає визначити фінансові цілі та спланувати, як досягти їх. А ще бюджет допомагає розуміти, куди йдуть гроші. Це дозволяє уникати зайвих витрат та контролювати витрати у різних категоріях.

 

 

Якщо у вас є стабільний дохід, керувати бюджетом дуже просто, а ще заощаджувати, граючи в самі кращі ігрові автомати безкоштовно. В усіх інших випадках бюджетування допомагає запобігти перевитраті та уникати боргів. А якщо вони у вас є, ви можете виділити кошти для виплати кредитів та кредитних карток, щоб уникнути накопичення боргових зобов'язань. Також завдяки бюджетуванню можна створювати страхові фонди або фінансові подушки.

 

Метод 4 конвертів

 

Щоб не вигадувати велосипед, можна скористатись популярними методами управління фінансів. Вони допоможуть контролювати витрати та заощадження. Один з найпростіших та найпоширеніших методів: 4 конверти. Цей метод передбачає поділ усіх наявних грошей на чотири конверти або рахунки з певними назвами та цілями:

 

  1. 1. Витрати на життєві потреби (продукти, оренда, комунальні послуги тощо.).
  2. 2. Розваги та дозвілля (ресторани, кіно, концерти тощо).
  3. 3. Заощадження та інвестиції (для накопичень та інвестування).
  4. 4. Неочікувані витрати (аварійний фонд для невідкладних випадків, захворювань).

 

Потрібно розподіляти свій дохід за цими конвертами, і коли конверти спорожніють, це служить сигналом про те, що межа витрат у цій категорії досягнута. Варто зазначити, що цим методом можна користуватись, коли людина приблизно знає скільки вона заробляє та витрачає на місяць. Тож потрібно попередньо порахувати кілька місяців доходи та витрати (або якщо витрачає в нуль, то тільки доходи). Такий спосіб ведення бюджету дозволяє швидко створити заощадження та подушку безпеки.

 

 

Метод "50/30/20"

 

Ще один метод, в якому потрібно розкладати гроші по “шухлядкам”, називається "50/30/20". Згідно з ним потрібно розподілити дохід наступним чином:

 

  • 50% доходу йдуть на основні витрати (продукти, житло, комунальні послуги тощо).
  • 30% доходу можна витратити на розваги та додаткові витрати.
  • 20% доходу відкладаються на заощадження та погашення боргів. Якщо є борги, то в пропорції 50/50, тобто 10 відсотків доходу йдуть на погашення боргів, а ще 10% на створення заощаджень.
  •  

    Зверніть увагу, якщо 10% не дозволяють покрити всі боргові зобов'язання, необхідно зменшувати частку на розваги. Бо зменшувати частку заощаджень не можна. За допомогою бюджету легше виділити кошти для інвестування, що призводить до зростання заощаджень та збільшення капіталу. Люди, які ведуть бюджет, краще розуміють свої витрати та вчаться керувати ними. У них рідше виникають боргові зобов’язання, бо вони приймають обґрунтовані фінансові рішення. Чіткий бюджет дає впевненість у фінансах, що допомагає знизити стрес та покращити якість життя в цілому. Людина вчиться обходитись наявними коштами і не витрачає все до останньої копійки.