Розвиток малого бізнесу в Україні.

 

Міжнародний досвід підтверджує, що мале та середнє підприємництво є важливою, а в деяких країнах навіть головною складовою економіки, яка робить країну конкурентоспроможною на світовій арені.

 

 

На сьогодні Україна, на жаль, далека від ідеалу "Мекки" для підприємців різних галузей, особливо для тих, хто працює у сфері малого бізнесу. Політичні та економічні проблеми, які на останні роки обрушилися на нашу країну, не сприяли розвитку підприємництва. Але чи можна стверджувати, що малий бізнес в Україні вже "мертвий"? Скоріше, ні. За даними офіційної статистики, малому бізнесу в Україні працюють близько 30% всіх працюючих українців, що дорівнює кількості працюючих на великих підприємствах. За цим показником Україна навіть випереджає ЄС.

 

Але де ж видимі результати, ви запитаєте? На жаль, вони дійсно поки що не вражають. З чим це пов'язано? Причин надто багато. Серед них жорстке оподаткування, яке робить практично будь-яку справу нерентабельною протягом щонайменше двох-трьох місяців, а то й більше. Люди просто бояться втратити свої гроші. З цього випливає ще одна невелика проблема - різні способи ухилення від сплати податків. Зарплата "в конвертах" є лише лихом, який, очевидно, не сприяє розвитку економіки країни. Всюди присутня бюрократія, тисячі непотрібних документів, від яких зникає бажання займатися підприємництвом. Також неможливо не згадати про так званий пострадянський менталітет. Більшість людей в нашій країні сприймають відкриття свого бізнесу як щось надзвичайне, далеке і недоступне звичайному громадянинові. Таке закам'яніле уявлення також має негативний вплив на розвиток малого бізнесу.

 

Тому вже сьогодні необхідно робити всілякі кроки для покращення ситуації. Серед очевидних заходів є: створення спрощеної системи оподаткування для малого та середнього бізнесу, розробка бюджетних програм фінансування та підтримки малого бізнесу, формування довгострокових кредитних програм. Термінові рішення та реформи сьогодні є надзвичайно важливими для економіки України.