Вигідний кредит: що потрібно врахувати

 

Щоб отримати гроші в борг, можна звернутися до друзів та родичів, у банк чи ломбард. Перший спосіб не дуже надійний: чи знайдеться достатня сума, невідомо, а родинні стосунки можуть постраждати. Та й не завжди приємно пояснювати, на що саме знадобилися кошти. Звичайно, кредитним установам доведеться сплатити проценти, але це більш сучасний спосіб вирішення проблеми.

 

 

Банк чи мікрофінансова установа?

 

 Обидва варіанти мають свої переваги. Коли людина звертається до банку, вона може розраховувати на достатньо велику суму кредиту. Майже завжди для оформлення договору треба завітати у банк особисто. Знадобиться час для збирання пакету документів, а також на розгляд замовлення та отримання позитивного рішення установи. Але найменші відсотки звичайно пропонує саме банк.

 

У ломбардів та мікрофінансових організацій інші переваги:

 

замовлення розглядають дуже швидко - біля 15 хвилин чи трохи довше;
потрібен мінімальний пакет документів - паспорт та ІПН або ID-картка;
всю процедуру можна провести онлайн через сайт установи.
Замовник отримує гроші в кредит на карточку у день звернення, часто - протягом кількох годин. Але треба пам’ятати, що проценти по таких кредитах звичайно більші, ніж ті, що пропонує банк. Найкращим буде варіант з низькими відсотками, наскільки це можливо, та зі зручним оформленням.

 

 Як зменшити відсоток по кредиту

 

 Сплачувати за позику доведеться менше, якщо в позичальника є майно, яке можна віддати у заставу: нерухомість, авто, золото, тощо. Якщо сума велика, знадобиться поручитель. Найдорожчі кредити та позики, це ті, що видаються без застави та довідки про доходи. МФО дають гроші навіть тим, хто має погану кредитну історію, для них також пропонують підвищені відсотки.

 

 Щоб укласти найвигідніший договір кредитування, спочатку треба вивчити різні пропозиції, та обрати кращу. Це зручно робити на профільних сервісах, наприклад на https://minfin.com.ua/credits/online/. Відразу можна побачити основні умови у різних МФО та порівняти їх. 

 

 Як уникнути великих боргів

 

 Насамперед треба все добре розрахувати, та переконатися, що сума платежу менша щомісячного доходу. Рекомендується кожного разу віддавати коштів хоча б трохи більше, ніж розмір мінімального внеску. Гасити позику треба у строк, щоб уникнути штрафу та росту суми боргу. Буває так, що внести платіж своєчасно не вдається. У такому випадку треба відразу сповістити кредитну установу про можливу затримку. Це дозволить реструктуризувати борг та уникнути подальших фінансових проблем.